Wat verandert er bij de trainingen en de geldigheid van certificaten in 2022?

Belangrijkste wijziging is dat wanneer iemand een DVP-certificaat behaalt of verlengt in 2022 en daarna, dit een geldigheid heeft van één jaar. Ook wijzigt het aanbod en de frequentie van het aantal trainingen en worden die meer op de praktijk gericht. Door het blijvend leren wil railAlert het aantal  veiligheidsincidenten, zoals bijna-aanrijdingen, verminderen. Door vaker te trainen neemt het veiligheidsbewustzijn verder toe.

Wie voor 2022 een training volgde en met succes de toets doorliep, kreeg een certificaat dat vijf jaar geldig was. Met ingang van 1 januari 2022 wordt de geldigheid van nieuwe of in 2022 en daarna verlengde certificaten (“hercertificering”) teruggebracht tot één jaar. Daarna kunnen de DVP-houders door middel van zogeheten bouwstenen of door deelname aan de digitale leerweg hun veiligheidskennis up-to-date houden en de geldigheid van hun certificaat met één jaar verlengen.

Daarnaast is de DVP-starterscursus vervallen en zullen medewerkers die nog geen DVP hebben, voortaan de training “Spoor jij wel” moeten volgen in combinatie met een van de e-learnings (trein of metro).

Overgangsregeling

Voor bedrijven die op 1 november 2021 zijn gecertificeerd op trede vier of vijf van de Safety Culture Ladder (de vroegere veiligheidsladder), geldt dat zij in 2022 hun medewerkers die de cursus “Spoor jij wel” hebben gevolgd, niet hoeven te laten hercertificeren. Overige bedrijven dienen hun medewerkers minimaal één bouwsteen (trainingsmodule) te laten volgen om de geldigheid van het DVP-certificaat met één jaar te verlengen.